Bindende inbreng & burgerparticipatie

Studies & het succes achter buurtinitiatieven wijzen uit dat burgerparticipatie en bindende inbreng in de directe leefomgeving: vorm geeft aan een gezonde samenleving. In tegenstelling tot vele gemeenten en buurten, worden buurtbewoners zelden of niet voldoende aanhoort, serieus genomen of rekening mee gehouden. Vaak gaat dit uitsluiten van de betrokkenen gepaard met gemengde belangen voor het financieel gewin van vennootschappen, bedrijven of partijen. 

Wanneer buurtbewoners in lokale organisaties en bewegingen, elkaars stem aanhoren en samen beslissen over hun directe leefomgeving: leren ze ook bij over de verantwoordelijkheid die ze hebben tot hun directe omgeving en de gevolgen die verder komen uit hun beslissingen met betrekking tot deze. Samen beslissen brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee zoals het verenigen van elkaars verschillen in mening met een verzoenend idee, en het vinden van een gezond evenwicht tussen het eigen en het collectief belang van de leefomgeving. 

Eenmaal de buurtbewoners lokaal een praktisch en inclusief beslissingsmechanisme hebben gevonden, beschikken ze over de mogelijkheid en vrijheid om hun buurt samen vorm te geven. Hierdoor krijgen buurtbewoners ervaring met de verantwoordelijkheden en voordelen die verder komen uit het nemen van beslissingen met het vormen van hun leefomgeving. Op vraag van de lokale initiatieven die zich aansluiten in onze beweging: ondersteunt, begeleid en faciliteert vzw Deelta de samenkomsten die deze lokale initiatieven organiseren. We laten hen experimenteren met inclusieve beslissingsmechanismen en methoden tot decentralisatie. De kennis die we vergaren koppelen we in vertrouwen terug naar onze beweging zodat alle initiatieven in onze beweging kunnen leren uit constructieve ervaringen omtrent samen beslissen.

Meer info komt nog ter beschikking. Heb je nog vragen?

Deel deze pagina

Winkelmandje