Zelfvoorziening

Zelfvoorziening houdt in dat je uw basisnoden en minder belangrijke noden, zelfstandig kan vervullen. In het algemeen gaat dit minstens om water, voeding, verwarming, elektriciteit en onderdak. Maar ook kledij, grondstoffen en andere producten kunnen zelf ontworpen en gemaakt worden. Op het eerste zicht lijkt dit verloren moeite omdat het vandaag de dag het heel gemakkelijk is om een breed gamma aan producten te verkrijgen waarvoor je maar aantal uren hoeft te werken. Zeker wanneer je met zelfvoorziening van nul moet beginnen om diezelfde producten te kunnen maken op lokaal niveau. 

Natuurlijk ben je op dit moment wel afhankelijk van de markt die deze producten ter beschikking stelt; de overheid die ze legaliseert/taxeert; en in vele gevallen afhankelijk van het uitbuiten van een minderbedeelde bevolking die de grondstoffen hiervoor ontgint en verwerkt. Zo kunnen de producten en diensten die je koopt, een hele weg van uitbuiting , vervuiling of verwoesting hebben afgelegd in de omgeving waar ze worden ontgonnen, verwerkt en geproduceert. 

Het middel waarmee dit gerealiseerd wordt is namelijk fiat geld, beheert door centrale banken. Deze structuren waken over de waarde van dit geld en dienen als gereedschap om overheden en hun bevolkingen in een eeuwige cirkel van onbetaalbare schuldaflossing te houden. Zo wordt de gehele wereldbevolking tot in de eeuwigheid belast met eeuwige schuldtoename waarvan deze opbrensgten via deze structuren, terecht komt in de handen van haar aandeelhouders; maar ook in de aandeelhouders van commerciële banken door het beleid van centrale banken. 

Dit systeem uit zich in een markt die eigenbelang tot rijkdom realiseert met een verwoestende impact op de leefomgeving. Dit door de uitbuiting van mensen, dieren en ecosytemen; en de vervuilende ontginning, transport, productie, uitstoot, consumptie van hun producten en storting van het afval erna.

Meer info komt nog ter beschikking.

Het leven wordt elke dag duurder. De indexering van lonen beschermen je niet tegen verlies aan koopkracht. Aangezien maatschappijen blijven groeien zou dit voor de bevolking meer welvaart moeten opleveren. Niets is minder waar, met de dag wordt ons aandeel in de samenleving kleiner. Kiezen om te investeren in zelfvoorziening maakt je minder afhankelijk van de effecten uit de globale markt. 

De uitbouw van lokale zelfvoorzienende systemen geeft je toegang tot gezonde en duurzame oplossingen voor jezelf; maar ook je leefomgeving. Door te participeren in de verdere ontwikkeling van deze systemen: verkrijg je als gezin, buurt, en samenleving meer aandeel in de opbrengsten uit wat je individueel als samen lokaal creëert en beheert. 

Vooruitgang in technologie of productie, gaat hier niet ten koste van mensen, dieren en het ecosysteem, en uit zich in gelijke toename in rijkdom voor alle betrokkenen.

Een titel toevoegen

Vzw Deelta start binnekort met zelfvoorzienende projecten die dienen als voorbeeldfunctie voor andere buurtinitiatieven. We koppelen onze kennis terug naar onze beweging en ondersteunen onze leden dan ook met het bouwen en onderhouden van hun eigen zelfvoorzienende systemen.

Meer info komt nog ter beschikking. Heb je nog vragen?

Deel deze pagina

Winkelmandje